December 24, 2011

Gambar Hang Out




















helo..
we dont really have work to do..byk sebenarnyer..malas nk buat..
haha..
anyway..
nie gambar2 kitorang hang out ari tu..
kat kiara ler..
mana lagi..
tp ta best jgk..
sb slh sorg ahli famisa(fatin)..
ta dpt hadir..
atas sebab2 yg ta dpt dielakkan..haha
dis is it..
next year kitorang da fom 5..
penutup tahun 2011..
23/12/2011



December 13, 2011

Sambil Menyelam Minum Air

helo..sunshine!
hey..to sesiapa yang mencari koleksi soalan spm yang bagai2 tuh..
boleh tengok kat kitorang punya kotak link kat bawah nie..
just scroll down and you'll see a boz with title "Link Berkaitan"..
ha,kat bawah tu kitorang dah carikan koleksi2 soalan spm yang korang boleh download..
ade jugak website yang offer online tutor..
so korang pilih sendiri ,kitorang akan update from time to time..
and ader satu website yang kitorang baru jumpe,
klik SINI..


page nie ade provide korang nota2 handy yang korang boleh download..
rasanya mcm best je tengok tadi..
so,kitorang syorkan korang tengok sendiri k! =)


btw,dah terlanjur takde keje nie..
here's some fact about human yang kitorang nak share..


1. Setiap 1 inci kulit kite ade about 30 juta bakteria!
nice erk..rasa macam geli kan..tapi tulah hakikatnye..so,tak pyh poyo lah konon2 geli nak pegang tong sampah time nak bertugas..ntah2 korang tu lagi byk kuman drpd tong sampah tuh..haha...

2. Manusia = Tikus??
menurut sumber yang kitorang bace tu..about 95% drpd dna manusia nie sama dengan tikus..grrr

3. Manusia dari angkasa lepas..what??
kite nie terhasil drpd protein yg berasal drpd asam amino..so,all those stuff yg tu actually coming from meteorit yang datang dari angkasa lepas..kite nie kononyer datang dr bnde tulah,yg jatuh ke bumi..so,ta pyh lar cri alien..kite lah alien kan??haha

4. Otak ade bahagian
saintis skrg still mgkaji ttg otak manu,they're trying to get to know wheter otak kite nie berfungsi secara sekali gus atau dalam bentuk kumpulan2 kecik yang membuat tugasan tertentu..so,maknanyer..kalau kite pening masa math,masa sejarah belom tentu kan..huuu

5. Memori otak
otak kite dapat mnyimpan data yang sangat besar..1 s/d10 terrabytes,lbh krg..setiap neuron otak simpan i bit data..tapi dalam keadaan tertentu,1 neuron otak boleh smpan lbh dr tu,,ta rasa ke betapa bijaknyer korang sekarang??sepatutnyer lah kan..hihi

6. Otak boleh dibentuk
otak adalah satu objek yang lembut..jadi ia dilindungi oleh tmpurung kepala..otak sebenarnyer boleh dibentuk berdasarkan cara korang gunakannyer..otak jgk ade kemampuan utk mengembang dan mengempis..comel kan??aha



so,thats all for now..jangan lupe teng2 tu yer..sori kitorang budak sains..so soalan banyak on science subject..to all SPM candidate 2012,lets do this!!