December 24, 2011

Gambar Hang Out




















helo..
we dont really have work to do..byk sebenarnyer..malas nk buat..
haha..
anyway..
nie gambar2 kitorang hang out ari tu..
kat kiara ler..
mana lagi..
tp ta best jgk..
sb slh sorg ahli famisa(fatin)..
ta dpt hadir..
atas sebab2 yg ta dpt dielakkan..haha
dis is it..
next year kitorang da fom 5..
penutup tahun 2011..
23/12/2011



December 13, 2011

Sambil Menyelam Minum Air

helo..sunshine!
hey..to sesiapa yang mencari koleksi soalan spm yang bagai2 tuh..
boleh tengok kat kitorang punya kotak link kat bawah nie..
just scroll down and you'll see a boz with title "Link Berkaitan"..
ha,kat bawah tu kitorang dah carikan koleksi2 soalan spm yang korang boleh download..
ade jugak website yang offer online tutor..
so korang pilih sendiri ,kitorang akan update from time to time..
and ader satu website yang kitorang baru jumpe,
klik SINI..


page nie ade provide korang nota2 handy yang korang boleh download..
rasanya mcm best je tengok tadi..
so,kitorang syorkan korang tengok sendiri k! =)


btw,dah terlanjur takde keje nie..
here's some fact about human yang kitorang nak share..


1. Setiap 1 inci kulit kite ade about 30 juta bakteria!
nice erk..rasa macam geli kan..tapi tulah hakikatnye..so,tak pyh poyo lah konon2 geli nak pegang tong sampah time nak bertugas..ntah2 korang tu lagi byk kuman drpd tong sampah tuh..haha...

2. Manusia = Tikus??
menurut sumber yang kitorang bace tu..about 95% drpd dna manusia nie sama dengan tikus..grrr

3. Manusia dari angkasa lepas..what??
kite nie terhasil drpd protein yg berasal drpd asam amino..so,all those stuff yg tu actually coming from meteorit yang datang dari angkasa lepas..kite nie kononyer datang dr bnde tulah,yg jatuh ke bumi..so,ta pyh lar cri alien..kite lah alien kan??haha

4. Otak ade bahagian
saintis skrg still mgkaji ttg otak manu,they're trying to get to know wheter otak kite nie berfungsi secara sekali gus atau dalam bentuk kumpulan2 kecik yang membuat tugasan tertentu..so,maknanyer..kalau kite pening masa math,masa sejarah belom tentu kan..huuu

5. Memori otak
otak kite dapat mnyimpan data yang sangat besar..1 s/d10 terrabytes,lbh krg..setiap neuron otak simpan i bit data..tapi dalam keadaan tertentu,1 neuron otak boleh smpan lbh dr tu,,ta rasa ke betapa bijaknyer korang sekarang??sepatutnyer lah kan..hihi

6. Otak boleh dibentuk
otak adalah satu objek yang lembut..jadi ia dilindungi oleh tmpurung kepala..otak sebenarnyer boleh dibentuk berdasarkan cara korang gunakannyer..otak jgk ade kemampuan utk mengembang dan mengempis..comel kan??aha



so,thats all for now..jangan lupe teng2 tu yer..sori kitorang budak sains..so soalan banyak on science subject..to all SPM candidate 2012,lets do this!!

November 22, 2011

http://edu.joshuatly.com
well ni link y sllu cg addmath cari soalan utk ktorng.seems we have to checkout the questions huh.

:)

nota bab 8

BAB 8 : PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT.  
( 1 ) Pengaruh Islam terhadap politik.
a) Pentadbiran.
1. Sebelum Islam institusi raja dipengaruhi konsep dewa – raja ( tradisi Hindu – Buddha ).
2. Kedatangan Islam membawa konsep Zillullah fil – alam dan Zillullah fi – ardh yang bermaksud bayangan Allah di muka Bumi. Bermakna pengesahan kewibawaan raja berlandaskan Islam di beri kepada raja.
3. Konsep Khalifatul Mukminin pula bermakna pemimpin orang mukmin, gelaran ini digunakan oleh Sultan Mahmud Syah Melaka dan Sultan Abdul Ghaffur Pahang.
4. Dalam tradisi Hindu Buddha raja dinasabkan kepada keturunan dewa, pada zaman Islam sultan dinasabkan kepada tokoh Islam seperti Iskandar Zulkarnain.
5. Zaman Islam sultan masih kuasa tertinggi, tetapi sistem pewarisan masih diteruskan.
6. Sultan dibantu oleh pembesar 4 ( bendahara, termenggong, penghulu bendahari dan laksamana ).
7. Sultan juga mendapat nasihat daripada ulama seperti Sayid Abdul Aziz di Melaka.
8. Adat Perpatih – sistem ini diamalkan di Negeri Sembilan, kuasa tertinggi terletak di tangan Yang – dipertuan Besar.
9. Konsep daulat telah mengukuhkan kuasa sultan – konsep ini tidak bertulis tetapi dipercayai kebenarannya sehingga menaikkan penghormatan rakyat kepada sultan.
10. Daulat diperkukuhkan lagi dengan adat istiadat seperti pakaian, tingkahlaku, bahasa contohnya istiadat pertabalan.
b) Perundangan.
1. Terbahagi 2 iaitu undang – undang bertulis dan tidak bertulis.
2. Undang – undang bertulis ialah peraturan atau hokum dalam sebuah masyarakat.
3. Undang – undang tidak bertulis dikenali juga sebagai adat speerti adat Pepatih dan adat Temenggong.
4. Raja selalunya dikecualikan daripada undang – undang secara praktiknya.
Adat Perpatih :
 Dijalankan di Negeri Sembilan dan Naning, Melaka.
 Menyelesaikan masalah secara musyawarah yang dihadiri oleh 12 suku (keluarga besar).
 Tidak membenarkan perkahwinan sama suku.
 Setiap suku ini pula mempunyai ketua iaitu Lembaga.
 Perlantikan ketua secara demokrasi dari peringkat bawah iaitu Anak Buah memilih Buapak memilih Lembaga memilih Undang memilih Yang Dipertuan Besar.
 Diasaskan oleh Datuk Perpatih Nan Sebatang dari Pagar Ruyung, Sumatera.
 Bersifat matrilineal iaitu mengutamakan jurai keturunan ibu.
 Anakperepmuan diberi hak mewarisi harta.
Adat Temenggong.
 Di jalankan di Tanah Melayu selain negeri Sembilan, naming.
 Berasaskan sistem perilineal, yang mementingkan keturunan lelaki.
 Anak lelaki diutamakan dalam pembahagian pusaka (bertepatan denga hukum faraid Islam).
 Diasakan oleh Datuk ketumanggungan dari Palembang.
 Pada mulanya adat ini dipengaruhi ajaran Hindu, kemudian disesuaikan dengan ajaran Islam mazhab Shafie.
Perundangan sebelum Islam – tradisi Hindu Buddha,
 Tradisi Hindu Buddha disesuai dengan budaya temaptan.
 Tradisi Hindu berpegang kepada Hukum Kanun Manu yang membezakan hukuman berdasarkan kelas.
Perundangan selepas Islam.
 Undang – undang Islam di negeri –negeri Melayu wujud sebelum kedatangan pengaruh British.
 Kehadiran Islam memperkembangkan undang – undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka, Undang-undang Laut Melaka, Undang-undang Pahang, Kedah, Perak, Johor.
Hukum Kanun Melaka :
 Menjelaskan tanggungjawab raja dan pembesar.
 Pantang larang anggota masyarakat.
 Hukuman jenayah.
 Undang – undang keluarga.
 Permasalahan ibadah.
Undang – undang Laut Melaka :
 Nakhoda (kapten) dalam kapal diertikan sebagai imam dan anak buah kapal sebagai makmum.
 Undang – undang Pelabuahn di negeri Kedah mempunyai peranan yang sama dengan Undang – undang Laut Melaka.
(2) Pengaruh Islam terhadap sosiobudaya  
a) Pendidikan tidak formal.
1. Pendidikan tidak formal terawal melalui asuhan keluarga.
2. Penekanannya ialah nilai moral, pembelajaran melalui pendengaran, penglihatan dan pemerhatian.
3. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian, perikanan, kraftangan, pertukangan.
4. Ibu bapa turut mengajar hal agama, adat, sopan santun.
5. Niali murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran.
6. Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua.
7. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun, teka teki, peribahasa.
b) Pendidikan formal.
1. Pendidikan formal berkaitan keagamaan di rumah, istana, masjid, surau, madrasah dan pondok.
2. Di rumah tok guru, pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak – anak berusia 7 hingga 15 tahun.
3. Di istana, menurut Sejarah Melayu – pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab, Parsi, Gujerat, kerana pengaruh pemnerintah Melaka.
4. Kitab al-Dur al Manzum (kitab Tasawuf) – sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor.
5. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di Istana Melaka.
6. Di istana juga mengajar ilmu politik dan pentadbiran negara.
7. Di masjid dan surau, kanak-kanak diajar ilmu tajwid, fikah dan bacaan sembahyang, orang dewasa pula belajar ilmu fikah, usuludin, hadis, tasawuf pada tahap lebih tinggi.
8. Pendidikan pondok pula, pengajiannya menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat.
9. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong), Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah).
10. Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya.
11. Sistem madrasah – diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas.
12. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan, pertengahan, pengkhususan. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga.
c) Bahasa dan Kesusasteraan.
1. Sebelum lahirnya tulisan jawi telah wujud tulisan dalam sastera Melayu seperti tulisan Pallva, Kawi (Jawa kuno), Sunda, kuno, Batak dan Rencong.
2. Tulisan jawi hasil penyesuaian bahasa melayu dan tulisan Arab menjadi saluran pembacaan dan penulisan utama.
3. Istilah bahasa Melayu bertambah kesan pengaruh Bahasa Arab, seperti perkataan adat, hakim, hukum. Kemudiannya ditambah dengan istilah fikah, tauhid.
4. Kesusasteraan rakyat, disampaikan secara lisan seperti cerita asal-usul, binatang, jenaka, dongeng dan puisi seperti pantun, gurindam, dan seloka.
5. Hikayat berkaitan kisah Nabi Muhammad s.a.w dan sahabat seperti Hikayat Nur Muhammad, Hikayat Abu Bakar.
6. Bentuk puisi syair - Syair Dahulu Kala ( di Terengganu ).
7. Hikayat Saduran Arab Parsi – Hikayat Abu Nawas.
d) Kesenian.
1. Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya.
2. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus, seni rupa, seni tekstil, seni tampak.
3. Seni zaman Hindu Buddha seperti seni candi, seni bina, seni arca di Lembah Bujang.
4. Zaman Islam – seni bina masjid terdapat ciri khas seperti mihrab, mimbar, telaga, bumbung, Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka.
5. Istana raja pula dilengkapi dengan balairung, tempat bersemayam, balai istiadat contohnya istana Melaka.
6. Rumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan, geometri.
7. Seni epigrafi ada pada batu bersurat dan batu nisan.
8. Seni khat atau kaligrafi digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah, batu nisan, tembikar atau mata wang.
9. Seni persembahan merangkumi tarian, muzik, nyanyian yang dipersembahkan dalam majlis perkahwinan, berkhatan dan upacara bersifat keagamaan.
10. Tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak, tarian inang di istana Melaka, nazam.
11. Seni muzik pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang, ghazal.
e) Gaya hidup.
1. Perubahan iatiadat pemerintah – dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan, bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah, perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah.
2. Perubahan akhlak rakyat – ibu bapa amat dihormati, jiran dianggap seperti keluarga, panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long, apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah.
3. Adab berziarah – seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam, kemudian bersalaman. Kanak – kanak mencium tangan orang yang lebih tua, tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum, bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum.
4. Majlis perkahwinan, berkhatan al – Quran diadakan mengikut Islam. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong – royong, bekerjasama dan perpaduan.
( 3 ) Pengaruh Islam terhadap ekonomi.
a) Perdagangan.
1. Pengaruh perdagangan amat kuat kepada umat Islam kerana Nabi Muhammad s.a.w terlibat secara langsung dalam perdagangan ( memperdagangkan barang Khatijah ).
2. Melaka menjadi pusat dagang kerana strategik ( laluan timur dan barat turut melibatkan pedagang Islam ).
3. Pelabuhan Melaka mempunyai kemudahan yang lengkap.
4. Laksamana membantu menguruskan hal kelautan.
5. Syahbandar menjadi ketua perlabuhan.
6. Undang – undang Laut Melaka membantu menentukan tugas nakhoda, jurumudi.
7. Di Melaka amat ramai pedagang, dikatakan tidak kurang 84 bahasa dipertuturkan di Melaka.
8. Melaka turut memperkenalkan sistem timbang dan sukat seperti kati dan tahil yang dipertanggungjawabkan kepada Syahbandar.
9. Barangan yang dtimbang seperti emas, perak, dan rempah menggunakan dachim ( dacing ).
10. Kaedah yang digunakan ialah tukar barang dan jual beli.
11. Kejatuhan Melaka mengalih perkembangan perdagangan ke Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu.
b) Mata wang.
1. Sistem mata wang adalah alternatif kepada sistem tukar barang atau barter.
2. Mata wang asing juga digunakan di Melaka seperti mata wang Pasai, Hormuz dan Cambay. Mata wang ini boleh ditukar dengan mata wang tempatan.
3. Umumnya negeri Melayu menggunakan timah sebagai wang dan nama sultan serta tarikh Islam dicatat pada mata wang.
5
4. Di Johor wang timah dikenali sebagai wang katun yang mempunyai tulisan jawi atau Arab.
5. Mata wang timah Kedah berbentuk seekor ayam jantan yang hinggap di atas beberapa cincin.
6. Mata wang emas Johor digunakan ketika Sultan Alaudin, wang emas Johor digelar kupang.
7. Mata wang emas Kelantan dikenali sebagai kijang.
8. Mata wang emas ini mencatatkan nama dan pangkat Sultan iaitu Khalifatul Muslimin.
9. Pedagang Arab menggunakan wang emas, tetapi pedagang Eropah menggunakan wang perak.
c) Percukaian.
1. Cukai ialah bayaran yang dikenakan oleh pemerintah terhadap aktiviti tertentu atau barang tertentu.
2. Di Melaka, cukai dibayar oleh pedagang sebelum memulakan perniagaan.
3. Cukai paling asas ialah cukai tetap (cukai import) – contohnya pedagang dari India dan Arab (6% daripada jumlah barang ), Jepun dan China (5%).
4. Barang yang tidak dikenakan cukai ialah beras, makanan.
5. Setelah cukai dibayar, mereka boleh berniaga di bazaar – bazaar di sepanjang Sungai Melaka.
6. Orang asing yang menetap di Melaka juga dikenakan cukai, contohnya orang asing Kepulauan Melayu (cukai diraja 3%) dan orang asing lain (cukai diraja 6%).
7. Amalan riba dikalangan orang Islam tidak dibenarkan di negeri melayu. Penegasan tentang riba ini dinyatakan dalam Hukum Kanun Melaka.
8. Walau bagaimanapun golongan ceti yang memberi pinjaman dibenarkan menjalankan aktiviti riba mereka.
9. Orang Islam yang berkemampuan dikenakan zakat harta.
10. Wang zakat disimpan oleh Baitulmal yang menyelenggarakan harta kerajaan, wang Baitulmal digunakan untuk pembangunan negara dan masyarakat.

October 21, 2011

you or me.

Berlindung di sebalik wajah selamba
Bagai tiada apa perasaan
Di antara kita berdua

Lucunya dalam saling berpura-pura
Semua orang tahu kau dan aku
Masing-masing punya rasa yang serupa

Main tarik tali
Malu mahu memulakan luahan hati kita
Main tarik tali
Masih menanti siapa mulakan dulu

Dilema di dalam permainan ini
Masa terasa panjang hingga membuatku tak tahan
Tertekan

Lakonan ini semakin membebankan
Terasa ingin saja aku terus terang
Tentang perasaan ku kepadamu
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/e/elyana/kau_atau_aku.html ]
Main tarik tali
Malu mahu memulakan luahan hati kita
Main tarik tali
Masih menanti siapa mula dulu

Kau atau aku
Memulanya dulu

Ruangan empat muka dinding keliling
Makin menghimpit kala menanti panggilan darimu
Berdering

Mengharap engkau jua sedang begini
Dalam keluh kesah menantikan
Perucapan yang ku cinta padamu

Main tarik tali
Malu mahu memulakan luahan hati kita
Main tarik tali
Masih menanti siapa mulakan dulu kita

Main tarik tali
Malu mahu memulakan luahan hati kita
Main tarik tali
Masih menanti siapa mula dulu

Kau atau aku
Memulanya dulu (2x)

well,relate from dis lyric mmg masing2 ego na mngaku.
ntah knape ak lgu ni asyik tngiang2 je kat tlinge.

well, kisah ap ak. :OO

QWERTYUIOP

wow wow wow.lme gile ta update blog.well..msing2 sbuk dgn idup masing2.latest niesa da dpt rsult pekse dye.me n fatin plak tgk periksa.ohh.3 weeks tuhh.full of penyeksaan.
hape na cakap eh.ble ta bukak blog.bbkul2 cite na tlis.ble da bukak blog hilang sume.m,planning for a hangout holidayy nih.rindu kat nisah.ssh btul na contact dye skrg.ble msg ta balas.ble dye bls plak 2 3 msg da tgntung.m,ta taw la ap y dye bz kat sane.takpe nisah.ak paham.k la.bye(mrapu je lbih)

July 23, 2011

ANUGERAH KECEMERLANGAN (part 2)

continued.. :))














really sorry 4 da unperfect picture.dunno why it bcame like dat.
btw,harap nnt ad reunion.
we miss them all lahh!!

<3 <3 <3

July 21, 2011

ANUGERAH KECEMERLANGAN (part 1)

Last Friday SMKBK ad anugerah 4 excellent students last year.That's mean ktorang jumoa bdak2 y da pinda..Mmg best giler lahh.Here some pictures that we'll remember always ;